Dé kostenbepalende factor bij scheiden is de weg die u gaat bewandelen. Als u met uw partner nog ‘on speaking terms’ bent, dan kan het beter en kost het veel minder. Hieronder leg ik uit hoe de kosten van een scheiding zijn opgebouwd.

Bemiddeling / Mediation

Een bemiddelingstraject inclusief mijn financieel en fiscaal-juridisch advies, ouderschapsplan, convenant en afhandeling bij de rechtbank kost gemiddeld € 1.500 per persoon als er kinderen zijn. Een scheiding zonder kinderen kost gemiddeld € 1.250 per persoon. Voor samenwoners is er geen rechtbankprocedure nodig en bedragen de kosten gemiddeld € 950 per persoon. Dit is afhankelijk van het aantal gesprekken dat nodig is en het aantal (financiële) scenario’s en vragen die u uitgewerkt wilt hebben.

Vanzelfsprekend kan ik na het kennismakingsgesprek een (bindende) begroting opstellen, waardoor u niet voor onaangename financiële verrassingen komt te staan. Transparantie is een belangrijk onderdeel van onze samenwerking.

Advies / Belangenbehartiging

Als u mij inschakelt als uw belangenbehartiger of adviseur in een overlegscheiding, dan hangt het in grote mate af van uw partner (en diens advocaat) hoe lang de zaak gaat duren en hoeveel tijd ik in de zaak moet investeren. Soms gaat het heel snel en wijken de kosten nauwelijks af van de kosten die u in een mediationtraject zou maken. Soms is het een veelvoud daarvan. Bij aanvang van onze samenwerking maken we daar goede afspraken over.

Indien u advies nodig heeft op een deelgebied van de scheiding (bijvoorbeeld: alimentatieberekening, huis & hypotheek, pensioenverdeling) maak ik daar meestal een vaste prijsafspraak voor.

Gesubsidieerde rechtsbijstand

Mijn werkzaamheden komen niet in aanmerking voor subsidie (“toevoeging”). Op de website www.rechtsbijstand.nl kunt u berekenen of u in aanmerking komt voor gesubsidieerde rechtsbijstand van een advocaat.

Aftrekbare kosten

Indien ik tijdens het echtscheidingstraject fiscaal hypotheekadvies geef, dan kunnen die kosten fiscaal worden afgetrokken als die kosten betrekking hebben op “de overname” van de woning of de aankoop van een andere woning. Deze kosten zal ik dan apart voor u administreren, zodat u daar het fiscale voordeel over kunt genieten.

De kosten die de alimentatie-ontvanger maakt voor het verkrijgen, verhogen of behouden van de partneralimentatie zijn aftrekbaar in de aangifte inkomstenbelasting, als persoonsgebonden aftrek. Denk daarbij aan de proceskosten en de kosten voor de (juridische) hulp. Deze kosten zal ik dan eveneens apart voor u administreren, zodat u daar het fiscale voordeel over kunt genieten.

U ontvangt altijd van mij een gespecificeerde declaratie, zodat u exact weet hoeveel tijd ik wanneer in uw zaak heb geïnvesteerd.

 

Vragen?

Heeft u vragen over uw specifieke situatie, belt u mij dan gerust. Natuurlijk kunt u mij ook een e-mail of WhatsApp-bericht sturen. Bovenin dit scherm ziet u alle contactmogelijkheden. Ik ben ook buiten reguliere kantooruren bereikbaar. Dus ook in de avond en in het weekend.

 

Download kosteloos mijn e-book: "Alles over scheiden"

Het complete handboek voor mensen die gaan scheiden.
Ik respecteer uw privacy,
er worden geen gegevens van u gevraagd.
Download e-book

Het geheim van verandering is om al je energie niet te richten op het bevechten van het oude, maar op het opbouwen van het nieuwe. - Socrates