Onlangs maakte de NHG bekend dat zij de leeneisen bij een scheiding heeft versoepeld. In het kort komt het erop neer dat de NHG geen normale acceptatietoets uitvoert – zoals bij een nieuwe hypotheek – maar een beheertoets. NHG kijkt of de blijvende partner de hogere lasten kan dragen. Kan dit goed onderbouwd worden, dan mag de bank de aanvullende lening voor het uitkopen van de ex optellen bij de bestaande hypotheek.
Acceptatieregels te star
Dit is een beetje oude wijn in nieuwe zakken, want het werd al toegepast. De banken zijn echter nog steeds huiverig. Ze houden star vast aan hun eigen, interne regels die ze opgesteld hebben nadat in 2006 de Wet op het Financieel Toezicht van kracht werd. De ACM (Autoriteit Consument & Markt) houdt de financiële sector nauwlettend in de gaten als het gaat om overkreditering. Er zijn al de nodige boetes uitgedeeld, waardoor banken de eigen acceptatieregels zo star hebben gemaakt dat het steeds meer een kwestie van het afvinken van een digitaal formulier is dan dat er daadwerkelijk naar de inhoud van een aanvraag wordt gekeken. En als er één vinkje ontbreekt, ben je de pineut: hypotheek afgewezen.
Klachtenprocedure vaak effectief
Laat mij één ding vertellen: hier hoef je geen genoegen mee te nemen. Als je een goede onderbouwing en budgetplan kunt laten zien, moet de bank uiteindelijk over de brug komen. Je moet wel stevig in je schoenen staan en een lange(re) adem hebben, want je start een klachtenprocedure die steeds een stap hogerop gaat, tot aan de directie toe. En zelfs als die afwijzend beslist, is er nog Kifid, het financiële klachteninstituut. Het zal niet de eerste keer zijn dat de bank schoorvoetend moet toegeven dat ze fouten hebben gemaakt bij de beoordeling van de aanvraag.
Goede onderbouwing en volhardenheid worden beloond
Dit klinkt allemaal heel vervelend, zeker als je midden in een scheiding zit en het samen snel en netjes wilt regelen. Ik ben blij dat ik, door dit proces uit handen te nemen, écht iets kan betekenen voor mijn cliënt(en). Met mijn gedetailleerde financiële planning en waterdichte onderbouwing volgt er doorgaans geen afwijzing. De keren dat die wél kwam, heb ik uiteindelijk de klachtenprocedure gewonnen. Want als ik zeker ben van mijn zaak, ben ik ben niet zo snel bang te krijgen…