De vakantie is gevierd en het normale leven heeft z’n intrede weer gedaan.

Hopelijk heb je plezier gemaakt met je kinderen. Of dat nou op je balkon was of op Bali, dat maakt niet uit. Het belangrijkste voor kinderen is echte aandacht van hun vader of moeder en dan is de locatie van ondergeschikt belang.

Misschien ben je in de afgelopen weken tegen wat zaken aangelopen. Had je kind buikpijn van de heimwee naar de andere ouder omdat 3 weken weg te lang is? Vinden je kinderen 2×2 weken naar het buitenland te veel? Willen ze ook tijd hebben om thuis op de bank te hangen?

Een aanrader, nu de vakantie nog zo vers in ieders geheugen ligt, is met elkaar evalueren wat deze zomer goed ging en wat volgend jaar beter kan. Zodat de 6 weken zomervakantie op maat gemaakt is voor jullie situatie. Om je te helpen geef ik je 5 tips. Zodat de vakantie volgend jaar nog meer ontspannen is. Daar worden zowel jij als je kinderen blij van!

Tip 1

Waarom zowel met papa als met mama in die 6 weken op vakantie gaan?

Kinderen hebben het tegenwoordig heel druk met school, sport, clubjes, alle prikkels van social media, gamen etc. Aan buitenspelen en je gewoon eens vervelen komen ze nauwelijks toe. Wist je dat kinderen heel creatief worden van zich vervelen? Je kunt met je ex afspreken dat jullie om het jaar in de zomervakantie weg gaan. Of dat de een in de meivakantie met de kinderen weg gaat en de ander in de zomervakantie. En het jaar erop dit omdraaien. Scheelt een hoop geld en spreiding van op vakantie gaan is voor kinderen leuker dan alles in die 6 weken gepropt krijgen.

Wees creatief!

Tip 2

Is 3 weken weg bij 1 van de ouders teveel voor je kind?

Met name bij wat jongere kinderen zie je dat ze het moeilijk vinden om papa of mama 3 weken niet te zien.  Ook voor jou als ouder kan het lastig zijn, 3 weken zonder je kind. Misschien is het nodig dat jullie de 6 weken in meerdere stukken knippen. Dus bijvoorbeeld de eerste 2 weken en week 5 naar papa. Is dit voor jullie situatie geen optie? Maak dan goede afspraken over extra belmomenten. Misschien kan je kind wel met je skypen vanaf de camping in Frankrijk? Wat extra contactmomenten zorgen ervoor dat niemand met buikpijn gaat slapen.

Tip 3

Hoe ging de overdracht dit jaar tussen de vakantie van mama naar de vakantie bij papa?

Zat het Zeeuwse zand nog tussen de tenen van je kind toen hij alweer vastgegespt werd in een vliegtuigstoel op weg naar Kreta? Hadden jullie afgesproken langs de route de soleil om de kinderen over te laden, de een op de terugweg, de ander op de heenweg? Er zijn ook kinderen die 4 weken in 1 en dezelfde stacaravan/tent in Spanje bivakkeren, 2 weken met papa en 2 weken met mama.

Er is geen goed of fout. Het gaat erom hoe je kind zich eronder voelt. Heeft je kind moeite met veranderingen dan vraagt dat een andere aanpak dan wanneer je een heel flexibel kind hebt. Veel kinderen vinden het prettig om, minstens een aantal dagen, tussen vakantie 1 en vakantie 2 thuis te zijn. Vaak zijn ze vermoeid van laat naar bed gaan en de reis. Even weer het normale ritme doet ze goed. Houd hier rekening mee!

Tip 4

Vond je het zwaar, zo’n vakantie alleen met je kinderen? Al die “gelukkige” gezinnetjes om je heen? Als je kinderen in bed lagen, alleen voor de tent met je glaasje wijn…

Het valt niet altijd mee, zo’n eenoudergezin zijn… Als je alleen met je kinderen op vakantie gegaan bent, wat knap dat je het avontuur aangegaan bent!

Zag je het dit jaar niet zitten om alleen met je kinderen op vakantie te gaan of viel het je best een beetje zwaar? Er zijn organisaties, zoals Cirkel en Estivant, die vakanties organiseren voor eenoudergezinnen. Je hebt geen kind aan je kinderen en drinkt dat glaasje wijn met mensen die in dezelfde situatie zitten.

Tip 5

Dit hele artikel staat of valt bij goed overleg. Laat de kinderen vertellen wat ze fijn vonden deze zomer en wat ze minder fijn vonden. Neem dit mee in de zomervakantie-evaluatie.

Misschien heb je dit artikel zitten lezen en lachte je wat schamper… Overleggen met mijn ex? Gaat de communicatie tussen jullie niet zoals je zou willen, ik help je graag. In een vrijblijvend gesprek kunnen we kijken wat ik voor je kan doen. Zodat ook jij, zonder stress en strijd, kunt overleggen met je ex.

Vriendelijke groet en hopend op een mooie nazomer,

Carolien Roobol, scheidingscoach

www.succesvolscheidenrijnmond.nl

06-36054971

Het geheim van verandering is om al je energie niet te richten op het bevechten van het oude, maar op het opbouwen van het nieuwe. - Socrates